Foto: www.flickr.com
Cand vorbim despre AS Roma, vorbim automat si despre Francesco Totti. Ajuns la 39 de ani, atacantul reprezinta istoria vie a unui club de traditie, astfel ca nu putem separa cele doua nume, indiferent de context. Pentru infocatii fani giallorossi, Roma este Totti, iar Totti este Roma. Punct. Oare asa sa fie?
Odata cu revenirea lui Luciano Spalletti pe banca tehnica a echipei romane, statutul lui Totti de zeu a fost cumva retrogradat la acela de muritor. Capitanul nu a mai prins primul 11, iar in recenta partida din Liga Campionilor contra lui Real Madrid a fost trimis pe teren in ultimele trei minute. Chiar daca a vorbit frumos despre el in ziare, Spalletti a preferat in atac dinamica lui Mohamed Salah, forta lui Edin Dzeko sau travaliul lui Diego Perotti in locul experientei lui Totti.
Fotbalistul care se bucura la Roma de aceeasi popularitate ca Papa n-a mai rabdat si si-a varsat naduful intr-un interviu pentru TG1, preluat si de site-ul bet365. Totti, pentru care vorbele au fost mai mereu un adversar de temut, s-a hotarat sa-si poarte razboiul rece cu Spalletti in mass media, spunand ca se simte bine din punct de vedere fizic si ca nu joaca doar din ratiuni tactice. „Cer mai mult respect pentru tot ce am facut aici”, a fost concluzia lui spusa pe tonul unui Imperator. Iar daca Totti zice asta, atunci fraza devine axioma. Aflat de aproape un sfert de veac la club, Francesco este convins ca istoria pe care a scris-o la Roma reprezinta un argument suficient de puternic pentru a juca si in prezent.
Numai ca Spalletti nu vede lucrurile tocmai la fel, iar drept dovada pentru ca a fost deranjat de virulenta interviului, l-a lasat pe Totti in afara lotului la meciul cu Palermo, castigat de echipa sa cu 5-0. Tehnicianul se afla pe val, dupa cele cinci victorii consecutive, astfel ca isi permite sa joace tare cu Totti, avand de partea sa rezultatele. „Este adevarat ca este un mare campion si ca trebuie respectat, dar trebuie sa-i respect la fel de mult si pe ceilalti jucatori”, a spus antrenorul. Daca altii ar fi plecat poate capul in fata lui Totti si ar fi trecut mai usor peste incident, Spalletti da un mesaj clar vestiarului: aici eu sunt seful si toata lumea se supune regulilor mele. Aflat intr-o postura ingrata, aceea de a se duela cu „cel mai mare jucator de dupa razboi”, conform propriilor declaratii, Spalletti stie ca numai tratandu-i pe toti cu aceeasi masura poate avea sprijinul grupului. Un grup care are interesul de a obtine rezultate bune, cu sau fara Totti.
Acest incident poate fi un nou exemplu ca marii fotbalisti trebuie sa-si aleaga cu grija iesirea din fotbal si intrarea in legenda. Timpul ramane cel mai mare dusman al unui sportiv, iar in lupta cu el, toata lumea iese invinsa, indiferent de nume. Totti spune ca se simte bine, ca poate face fata fizic rigorilor fotbalului modern, iar noi suntem obligati sa-l credem pe cel care ne-a incantat atatia ani. Oare, insa, aprecierea sa nu ar putea fi alterata si de imensul ego de fotbalist care se afla intr-un organism de aproape 40 de ani?
Subiecte asemanatoare: